Fenomen oleju kokosowego

Śnieżnobiały, o wyraźnie zarysowanej strukturze, pięknym zapachu i delikatnym smaku świeżego kokosa- oto czym charakteryzuje się dobrej jakości olej kokosowy, o którym tak głośno w ostatnich latach. Dotąd niezbyt bardzo znany produkt okazał się hitem i bardzo dobrze przyjął się w wielu domach, w których ceni się zdrowe odżywianie i naturalne kosmetyki. Cena oleju kokosowego na zimno tłoczonego jest często wiele większa od tych rafinowanych, ale tylko najwyżej jakości oleje kokosowego posiadają w swoim składzie dobroczynne właściwości.
Olej kokosowy przez wielu ludzi, uważany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Palma kokosowa w sanskrycie nosi nazwę „kalpa vriksha” co tłumaczy się jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”, zaś w języku malajskim nazywana jest „pokok seribu guna” co znaczy „drzewo o tysiącu zastosowań”. Na wyspach południowego Pacyfiku, kokos jest jednym z podstawowych składników diety rdzennych mieszkańców. Ludzie ci cieszą się niesamowitym zdrowiem, doskonałą kondycją i tężyzną fizyczną. Orzechy palmy kokosowej wykorzystują jako źródło pożywienia oraz w medycynie- jako lek na większość dolegliwości (o ile nie na wszystkie). Choroby cywilizacyjne, będące zmorą w wysoko rozwiniętych krajach zachodnich, są im prawie nieznane. Jak wykazały badania w głównej mierze jest to zasługa oleju kokosowego. Pamiętaj aby wybierać produkty tylko najwyżej jakości, nie rafinowane oraz toczone na zino aby moc w pełni cieszyć się z tego co daje nam olej kokosowy.

W następnych wpisach więcej informacji na temat właściwości oleju kokosowego. Zapraszam również do działów z przepisami i ciekawymi poradami jak możemy wykorzystać olej kokosowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *