Olej arganowy – Złoto Maroka

argan w miseczce

Drzewo arganii występuje wyłącznie w Afryce, w południowo- zachodniej części Maroka. Wartościowy olej pozyskiwany jest z przypominających spiczaste oliwki niejadalnych owoców. Tłoczeniem oleju zgodnie z tradycją zajmują się marokańskie kobiety. Olej nazywany marokańskim złotem, lub migdał Berberów ma złocisty odcień oraz delikatny orzechowy zapach. Drzewo arganowe rośnie w ekologicznie czystym środowisku na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Olej arganowy składa się w 80 % z naturalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego około 35 %. Olej zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy: karotenoidów 37 % tokoferoli 8%. Tokoferol jest głównym antyoksydantem, który chroni komórki przed utleniaczami i bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.

WPŁYW NA ORGANIZM LUDZKI

Ze względu na naturalną równowagę zawartych w oleju arganowym nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływ oleju na nasz organizm jest wszechstronny. Witamina E to idealny obrońca przed starością i doskonale nadaje się do walki z utleniaczami. Zawartość tokoferoli 620 mg/litr jest prawie dwukrotnie wyższa niż dla przykładu w oliwie z oliwek 320 mg/litr. Olej arganowy zawiera również kwas linolowy 35 %, czyli wit. F. Witamina F działa przeciwzapalnie i immunostymulująco. Olej zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działają naprawczo i regenerująco.

W kosmetologii olej arganowy jest nieoceniony ze względu na swoje działanie odmładzające. Obecnie jest prawdziwym hitem w grupie produktów ANTI-AGING, zawdzięcza to dużej zawartości tokoferoli czyli wit, E, w tym również Beta-tokoferolom, Gamma-tokoferolom i Delta-tokoferolom. Olej arganowy to eliksir młodości o silnym działaniu regenerującym skórę, wzmacnia włosy oraz paznokcie, chroni przed agresywnym działaniem słońca i wiatru. Jest doskonałym środkiem na przesuszone, łamliwe włosy, głęboko i skutecznie nawilża suchą skórę. Zawarta w oleju wit, F jest używana przy produkcji specjalistycznych kremów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *