Ryż po brazylijsku z czerwonym olejem palmowym

Ryż_po_brazylijsku_z_oleje_palmowym_czerwonym

Większość Brazylijczyków je ryż na obiad czy kolację. Sprawdź smaczny, zdrowy przepis 🙂 Ryż możesz podawać z kurczakiem, wołowiną rybą lub jako danie wegetariańskie.

Ryż po brazylijsku z olejem palmowym czerwonym:
SKŁADNIKI:
2 łyżki stołowe czerwonego oleju palmowego
1 mała cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
2 średni pomidor, posiekany
1 szklanka ryżu
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczki soli
Dodatkowo można dodać posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania:
Podgrzej olej na patelni. Podsmażaj cebulę i czosnek, aż staną się miękkie. Dodaj ryż i smaż, mieszając, przez mniej więcej 2 minuty. Dodaj wodę i sól, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś około 45 minut, aż ryż będzie gotowy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *