Smażony kurczak z porem

kurczak_z_porek

Dziś propozycja na kurczaka z porem, smażonego na oleju kokosowym i oleju z czerwonej palmy. Polecam dodawanie olej palmowego w ostatniej fazie smażenia. Nada potrawie fantastycznego koloru i niepowtarzalnego smaku!

SMAŻONY KURCZAK Z POREM
Czas przygotowania: 20min
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w paski
– 1 duży por pokrojony w paski
– gotowa mieszanka przypraw do kurczaka
– 1 łyżka stołowa bio oleju kokosowego Ölmühle Solling
– 1 łyżka stołowa bio oleju z miąższu czerwonej palmy Ölmühle Solling
– sól do smaku

Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzej bio olej kokosowy oraz bio olej z miąższu czerwonej palmy. Kawałki kurczaka posyp gotową mieszanką przypraw, następnie kolejno przekładaj mięsko na patelnię. Zarumień z każdej strony. Następnie dodaj na patelnię sparzonego wrzątkiem pora i wymieszaj. Przypraw do smaku solą wg uznania. Całość podlej odrobiną wody, duś około 2 – 3 min. Podawaj z ryżem lub jako samodzielne danie.
Przepis można wzbogacić dodając prażone pestki dyni!

Smacznego!

One thought on “Smażony kurczak z porem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *