Filet z piersi z kaparami

filety

Delikatne, soczyste filety z piersi kurczaka, panierowane w mące kokosowej. Propozycja dosyć nietypowa, ale bardzo smaczna.

FILETY Z PIERSI KURCZAKA Z KAPARAMI
Czas przygotowania: 40min
Ilość porcji: 4

Składniki:
-2 piersi z kurczaka przecięte na pół
-mąka kokosowa Ölmühle Solling do panierowania
-4 łyżki stołowa bio oleju kokosowego Ölmühle Solling
-7 łyżek stołowych bio oleju z czerwonej palmy Ölmühle Solling
-1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-1/2 szklanki bulionu
-1/4 szklanki solonych kaparów
-1/3 szklanki drobno posiekanej pietruszki
-sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kawałki kurczaka posypać solą i pieprzem wg uznania, obtoczyć w mące. Nadmiar mąki strząsnąć. Na dużej patelni roztopić na średnim ogniu 2 łyżki bio oleju kokosowego i 6 łyżek bio oleju z czerwonej palmy. Kiedy oleje będą gorące, dodać kawałki kurczaka i smażyć przez 3 minuty. Gdy kurczak będzie złoty, odwrócić i smażyć przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie kurczaka należy zdjąć z patelni i pozostawić w innym naczyniu pod przykryciem. Na patelnię dodać sok z cytryny, bulion, opłukane kapary. Doprowadzić do wrzenia. Przełożyć kawałki kurczaka z powrotem na patelnię i smażyć przez 3-5 minuty. Gotowego kurczaka przełożyć na półmiski. Do powstałego na patelni sosu dodać pozostałe 2 łyżki bio oleju kokosowego i 1 łyżkę bio oleju z czerwonej palmy i mieszać aż powstanie jednolity sos. Wlać sos na kurczaka i udekorować natką pietruszki.

Smacznego!

Ekologiczny olej kokosowy Ölmühle Solling dostępny TUTAJ

Ekologiczny czerwony olej palmowy Ölmühle Solling dostępny TUTAJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *