Smażony kurczak z porem

kurczak_z_porek

Dziś propozycja na kurczaka z porem, smażonego na oleju kokosowym i oleju z czerwonej palmy. Polecam dodawanie olej palmowego w ostatniej fazie smażenia. Nada potrawie fantastycznego koloru i niepowtarzalnego smaku!

SMAŻONY KURCZAK Z POREM
Czas przygotowania: 20min
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w paski
– 1 duży por pokrojony w paski
– gotowa mieszanka przypraw do kurczaka
– 1 łyżka stołowa bio oleju kokosowego Ölmühle Solling
– 1 łyżka stołowa bio oleju z miąższu czerwonej palmy Ölmühle Solling
– sól do smaku

Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzej bio olej kokosowy oraz bio olej z miąższu czerwonej palmy. Kawałki kurczaka posyp gotową mieszanką przypraw, następnie kolejno przekładaj mięsko na patelnię. Zarumień z każdej strony. Następnie dodaj na patelnię sparzonego wrzątkiem pora i wymieszaj. Przypraw do smaku solą wg uznania. Całość podlej odrobiną wody, duś około 2 – 3 min. Podawaj z ryżem lub jako samodzielne danie.
Przepis można wzbogacić dodając prażone pestki dyni!

Smacznego!

Ekologiczny olej kokosowy Ölmühle Solling dostępny TUTAJ

Ekologiczny czerwony olej palmowy Ölmühle Solling dostępny TUTAJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *